Τα 8 καλύτερα επιστημονικά tips για αποδοτικό διάβασμα!

1. Με την τεχνική Pomodoro.

Η τεχνική Pomodoro αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και προτείνει πως για την αποτελεσματικότερη και πιο γρήγορη λύση ενός προβλήματος πρέπει να χωρίσουμε το χρόνο μας σε 30-λεπτα διαστήματα από τα οποία τα 25 να αφιερώνονται εξ ολοκλήρου πάνω στο πρόβλημα ή στην εργασία.

Τα υπόλοιπα 5 λεπτά πρέπει να αφιερώνονται στη χαλάρωση του εγκεφάλου. Αφού συμπληρωθούν 4 συνεχόμενα διαστήματα, πρέπει να γίνει ένα διάλειμμα 15-20 λεπτών. Αυτή η τεχνική βασίζεται στην ιδέα ότι τα τακτά διαλείμματα, όταν συνδυάζονται με ώρες πραγματικής εργασίας, μπορούν να βελτιώσουν τις διανοητικές ικανότητες.

2. Μπορείς να αντέξεις 25 λεπτά χωρίς να τσεκάρεις το Facebook;

Εδώ έρχεται το 2ο tip. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, τα social media πρέπει να είναι για ‘σένα μια άγνωστη ύπαρξη. Το αποτυχημένο multitasking που επιχειρούν αρκετοί σε μια προσπάθεια να μεν χάσουν την επόμενη άσχετη είδηση που θα πεταχτεί στο Newsfeed τους, είναι κάτι που κοστίζει αρκετά. Multitaskers δεν υπάρχουν και μην το προσπαθήσεις, αν θέλεις να δίνεις το 100% της προσοχής σου την ώρα που διαβάζεις.

3. Μπορεί το βιβλίο σου να μοιάζει με τετράδιο ζωγραφικής της 3ης Δημοτικού, λόγω των πολλών highlighters που χρησιμοποίησες.

Σύμφωνα με έρευνες υπάρχουν πιο αποδοτικοί τρόποι για να μαθαίνεις κάτι. Ένας τρόπος είναι να χρησιμοποιείς flashcards, τα οποία μπορείς να χρησιμοποιήσεις οπουδήποτε για μια γρήγορη ματιά στις σημειώσεις σου. Επίσης, το highlighting επικεντρώνει την προσοχή σου μόνο σε συγκεκριμένα κομμάτια του κειμένου παρά σε ολόκληρο το κείμενο και αυτό δε σε βοηθά να δημιουργήσεις συνδέσμους μεταξύ των διαφόρων επιχειρημάτων που μπορεί να προβάλλει το κείμενο.

4. Στον εγκέφαλό σου αρέσει ο προγραμματισμός και η ρουτίνα.

Πρέπει να ξέρει ανά πάσα στιγμή της ημέρας “ποιες δυνάμεις να εξαπολύσει” για να σε βοηθήσει στην ανάλογη εργασία που θέλεις να κάμεις. Πρέπει, έτσι, να προγραμματίσεις όσο καλύτερα γίνεται τη μέρα σου για να διαβάζεις τις ίδιες ώρες κάθε μέρα. Ο εγκέφαλός σου ύστερα θα σε ευχαριστεί. Το λένε άλλωστε και έρευνες.

5. Ο εγκέφαλος επίσης, μισεί το μπλε φως.

Ειδικά τη νύχτα. Μάντεψε σε τι επικεντρώνουμε την προσοχή μας τη νύχτα το οποίο εκπέμπει μεγαλύτερο ποσοστό μπλε φωτός από το φυσικό φως, λόγω του ότι εκπέμπεται σε μικρότερα μήκη κύματος; Στις οθόνες φυσικά! Έρευνες έχουν αποδείξει πως το μπλε φως πριν τον ύπνο επηρεάζει επικίνδυνα τους κιρκάδιους ρυθμούς του ανθρώπου μέσω της αλλαγής του επιπέδου της μελατονίνης στο σώμα.

Ξέρεις γιατί αναφέρομαι στον ύπνο και πόσο ρόλο παίζει στο να μπορείς να αποστηθίσεις όσα διαβάζεις. Το να μένεις ξύπνιος τη νύχτα διαβάζοντας, τα γνωστά all-nighters, δεν είναι και τόσο αποτελεσματική τακτική αν και κάποιες φορές είναι η μόνη λύση, όπως όταν θυμήθηκες μια μέρα πριν το deadline ότι έχεις να παραδώσεις εργασία 2500 λέξεων!

6. Έτυχε πολλές φορές να διαβάζεις το ίδιο κεφάλαιο για πολλοστή φορά, προσπαθώντας, μάταια, να το καταλάβεις.

Δεν φταις εσύ, μπορείς να κατηγορήσεις τον εγκέφαλό σου. Το να διαβάζεις ξανά και ξανά δεν συστήνεται από τους επιστήμονες. Είναι κατά πολύ πιο αποτελεσματικό να προσπαθείς να εξετάσεις τον εαυτό σου μέσω ερωτήσεων και ασκήσεων, καθώς αναγκάζεται ο εγκέφαλος να ανακτήσει από τη μνήμη πληροφορίες για να απαντήσει στην ερώτηση και άρα τον βοηθάς να αποκτήσει γνώση των δεδομένων αυτών.

7. Μπορεί ως τώρα να σου γράφω πως ό,τι συνηθίζεις να κάνεις είναι λάθος όσον αφορά το διάβασμα, αλλά σίγουρα ένιωσες κάποια στιγμή πως κυριολεκτικά ο εγκέφαλός σου δεν χωράει άλλο.

Ήσουν σωστός. Το cognitive overload είναι επιστημονικός όρος που περιγράφει ακριβώς τούτο το συναίσθημα. Μην προσπαθείς να χωρέσεις κι άλλα πράματα στον εγκέφαλο. Γίνεται ακριβώς αυτό που νιώθεις: Δεν έχουν τόπο να μπουν! Δώσε του λίγο χρόνο, κάνε ένα διάλειμμα, χρησιμοποιώντας την τεχνική pomodoro, ή όχι, και μετά φόρτωσε τον με άλλες πληροφορίες.

8. Θα με μισήσεις για το 8ο και τελευταίο tip, αλλά ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να προετοιμάσεις τον εγκέφαλό σου να δεχτεί πληροφορίες είναιη άσκηση. 

Πειράματα έδειξαν ότι ένας “αθλητικός” εγκέφαλος που συνηθίζει  μπορεί πιο εύκολα να μαθαίνει και να κρατά πληροφορίες καθώς η άσκηση βοηθά στην ανάπτυξη νέων νευρώνων και στην επιβράδυνση της γνωστικής φθοράς του εγκεφάλου.

Πηγή: https://studentlife.com.cy/